MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Το πρωινό της Κυριακής 2 Μαρτίου 2014. Πλήθος μαθητών και γονιών συγκεντρώθηκαν να παρελάσουν σε πολύ χαρούμενους αποκριάτικους ρυθμούς.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Το ραντεβού είχε κανονιστεί από πολύ νωρίς, τον Γενάρη, όπου όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι εκπαιδευτικές, μουσικές και χορευτικές σχολές, οι σύλλογοι, οι αθλητικές ενώσεις έλαβαν πρόσκληση από το νομικό πρόσωπο πολιτισμού & περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.
Τα μέλη του 300ου ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ και τα μέλη του αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποστήριξαν δυναμικά την ιδέα να συμμετάσχουν οργανωμένα ή μεμονωμένα στην αποκριάτικη παρέλαση Mascarata 2014.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Τα γκρουπ συντονίστηκαν μπροστά από το στάδιο, πολύ καλά και πολύ γρήγορα. Όσο πλησίαζε η ώρα, πολλοί μασκαράδες κατέφθαναν και εντάσσονταν στα οργανωμένα γκρουπ. Ο καιρός κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποθάρρυνε άδικα πολλούς, ωστόσο όμως, τα θαρραλέα, δυνατά και ασταμάτητα πνεύματα κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από το άγαλμα με μοναδικό στόχο τη διασκέδαση, το πανηγύρι, το χορό.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Τα Πιγκουϊνάκια της κας Ζαχαράκη, Ιππότες και Δεσποσύνες, Κλόουν, Μάγειρες πρόσκοποι, Ζωάκια, Κυνηγοί, Επαγγελματίες, Μορφές από όλον τον Κόσμο, Pop Stars, Ήρωες από τα Παραμύθια ξεχύθηκαν στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον κεντρικό δρόμο της Σπάρτης, ανυπόμονοι να μεταδώσουν το κέφι και τη θετική τους ενέργεια που ένας ζεστός ήλιος υποστήριζε.
Συγχαρητήρια στον καθ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου για την εκπληκτική παρουσία του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης με το «Βασίλειο του Σπάρταμπορ» και στους Συλλόγους Γονέων του 1ου Γυμνασίου και του 4ου Δημοτικού: κ. Κώστα Τσέγκο και κ.κ. Έφη Πλαγάκη & Μαριάννα Γρουμπού, που διοργάνωσαν την παρουσία και τη συμμετοχή των μαθητών τους.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Τα μηνύματα της παρέλασης απίστευτα ενδυναμωτικά και τονωτικά, παρότρυναν αισιόδοξα τους καρναβαλιστές: «Ερωτεύσου τη Ζωή», «Ζήσε τη Ζωή που Ονειρεύεσαι», «Όλα φαίνονται αδύνατα, μέχρι να γίνουν», «Ώρα να δημιουργήσεις» αλλά και έξυπνη πολιτική σάτιρα: «Ό,τι φάγαμε, φάγαμε, Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες», «Η Βουλή έχει: έναν σαμαρά, έναν πεταλωτή και 298 γαϊδούρια», «Μας πήρε το Ποτάμι», «Μαζί φάγαμε τα κουνέλια, χώρια πεινάμε τα μεσημέρια», «45 Μάγειρες, ενός κοκκόρου γνώση», κινητοποιούσαν το γέλιο και το κέφι, αφού κανένα πανό δε διαφήμιζε αυτό που θα ακολουθούσε στο κέντρο της Σπάρτης.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Ο απολογισμός εκπληκτικός, τα σχόλια και τα συγχαρητήρια αμέτρητα. Το συμπέρασμα είναι πως η Σπάρτη, απέδειξε πως, ύστερα από 104 χρόνια απουσίας του καρναβαλιού στην Πόλη Μας, το χρειαζόμασταν.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Στο δεύτερο εγχείρημα του Δήμου, των Προσκόπων και του Ολυμπιακού Κέντρου είχαμε συνοδοιπόρους και υποστηρικτές τις καφετέριες του πεζόδρομου, που ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις στον πεζόδρομο, απένειμαν με πρωτοβουλία τους, χρηματικά έπαθλα στο Πάρκο του Αγ. Νίκωνα, σε ενδεικτικά υπέροχα γκρουπ, που πλαισίωναν την παρέλαση, δίνοντάς τους μια κινητοποίηση για την επόμενη χρονιά.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Το πιο διασκεδαστικό από την παρέλαση, ήταν η προετοιμασία και η συνεργασία όλων των μελών των φορέων που διοργάνωσαν το πάρτυ στην Σπάρτη, εμπειρίες αξέχαστες και άκρως δημιουργικές. Θερμά ευχαριστήρια αποδίδονται μέσω του Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης και των Προσκόπων: στο Δήμαρχο κ. Σταύρο Αργειτάκο και στον Πρόεδρο του Νομικού προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Μάριο Τζωρτζάκη, που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι οι αρχές της πόλης είναι παρούσες, ακούνε και πραγματοποιούν τις επιθυμίες με κάθε δυνατό και εφικτό μέσο. Τους ευχαριστούμε πολύ και υποσχόμαστε η επόμενη συνεργασία μας, η Mascarata 2015, να είναι ακόμη καλύτερη και σε ποιότητα και σε συμμετοχή.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Ο αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης με τους Προσκόπους της Σπάρτης, αποτελούμενοι από εθελοντές, μέλη με την πολλαπλή ιδιότητα του εργαζόμενου, του εκπαιδευτικού, του επαγγελματία, του γονέα, του νέου με ανησυχίες, των οραματιστών, των υπέρμαχων της δημιουργίας και της έκφρασης σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο, του πολίτη ουσιαστικά της Σπάρτης, έχοντας από τον πρώτο χρόνο δράσης του την υποστήριξη της δημοτικής αρχής και συνεργαζόμενοι σε απόλυτη συνέπεια, με τα μέλη του Νομικού Προσώπου πολιτισμού και περιβάλλοντος του Δήμου μας, κατάφεραν να υλοποιήσουν στα δυόμιση χρόνια ζωής του συλλόγου, δεκαεννέα εξαιρετικές εκδηλώσεις στο σύνολό τους, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, όντας πολίτες μίας εξαιρετικά φιλόξενης πόλης, της Σπάρτης μας.

MASCARATA – Αποκριάτικη Παρέλαση στην Σπάρτη
Πέρυσι, ξεκινήσαν με τη βοήθεια αμέτρητων γονέων και νέων παιδιών, οι οποίοι στο άκουσμα του προγραμματισμού της αποκριάτικης παρέλασης Mascarata, έτρεξαν να δηλώσουν όχι μόνο συμμετοχή αλλά και εθελοντική βοήθεια στην προετοιμασία τους ώστε να πραγματοποιήσουν την πρώτη αποκριάτικη παρέλαση, Mascarata, ύστερα από 104 χρόνια στην Σπάρτη.
Η αρχική παρότρυνση ήταν από το ραδιόφωνο Πολιτεία και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτη Γεωργανέ, ο οποίος ασταμάτητα στηρίζει τα δρώμενα της πόλης προωθώντας την ιδέα για την αποκριάτικη παρέλαση.
Τελικά αποδείχθηκε πως η Mascarata ήταν κάτι που ο κόσμος το ήθελε και το περίμενε, όπως αρχικά υποστηρίξατε. Έτσι φέτος, με την ακούραστη συμβολή του προέδρου του νομικού προσώπου πολιτισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, κ. Μάριου Τζωρτζάκη και τις οργανωτικές ικανότητες του αντιπροέδρου του κ. Παναγιώτη Συνοδινού, οδηγηθήκαν να διοργανώνουν παρέα με τον Αρχηγό των Προσκόπων της Σπάρτης, τον Γιάννη Λαμπρινάκο και της προέδρου του αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης κας Αναστασίας Πατρινού, την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας, της Α’ βάθμιας και της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και την πάντα εθελοντική συνεργασία της διευθύντριας του κέντρου ξένων γλωσσών, της κας Τέσσυ Δερτιλή, της Κάβας Οινοπνεύματα, του Κοτσώβολου, των εκπαιδευτηρίων Πολυχρονάκου και της υαλοτεχνικής Παπαϊωάννου, τη δεύτερη αποκριάτικη παρέλαση Mascarata 2014 με σκοπό να βγάλουμε τον κόσμο, τα παιδιά, τους μαθητές, τους γονείς από τα σπίτια τους και να χορέψουμε, διασχίζοντας την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και περνώντας από την Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης να καταλήξουμε στο Πάρκο ΟΤΕ όπου θα τελεστεί για πρώτη φορά, η απονομή των επάθλων για τα καλύτερα group.
Οι καφετέριες του πεζόδρομου, στο πάρκο ΟΤΕ δίνουν φέτος μία εξαιρετική πινελιά υποστήριξης και ανάδειξης της προσπάθειας στους πρωτεργάτες της αποκριάτικης παρέλασης, ωθώντας μας κάθε χρονιά την παρέλαση να την κάνουμε καλύτερη. Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη τους διευθυντές τους Κώστα Τσέγκο από το Κάρμα, τον Μπάμπη Χαραλαμπάκο από το Event και τον Βαγγέλη Ρετσινά από το Εναλλάξ και τους υποσχόμαστε, πως, θα δώσουμε όλοι εμείς τον καλύτερο εαυτό μας να ξεφαντώσει ο κόσμος, να χαρεί και να εμπλακεί σε ένα ξέφρενο γλέντι που με τόση ευαισθησία υποστηρίζουν έμπρακτα.
Οι προετοιμασίες άρχισαν μετά τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς, στέλνοντας πρόσκληση σε όλους τους συλλόγους, σε όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τις σχολές, τα ΚΕΚ και το ΙΕΚ και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υπεύθυνοι φορέων που δήλωσαν από την αρχή την συμμετοχή τους στην αποκριάτικη παρέλαση. Οι στολές θα είναι φτιαγμένες από τον κάθε συμμετέχοντα με ίδια υλικά, δηλαδή στόχος είναι να φορέσει ο καθένας τη στολή που διαθέτει και να υποστηρίξει το θέμα της ομάδας του. Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα σήμερα, με εκπλήξεις για μια αξέχαστη Mascarata 2014.
Όλη την εβδομάδα, σε όποια πηγαδάκια συναντηθήκαμε ή διασταυρωθήκαμε ακούγαμε για τον πυρετό προετοιμασίας των μασκαράδων και αυτό μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα, καθώς, και εμείς κάνουμε δειλά-δειλά τις προσπάθειες κάθε χρονιά η παρέλαση της αποκριάς στην Σπάρτη να γίνεται καλύτερη. Αυτό που μας εξιτάρει ακόμη είναι πως παράλληλα με τις προετοιμασίες, γνωρίσαμε νέους ανθρώπους της Σπάρτης, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο πάνω σε προγράμματα εκπαιδευτικά και τώρα τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από την αποκριάτικη παρέλαση αλλά και από τις άλλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί το Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης και οι Πρόσκοποι, πάντα με την υποστήριξη του νομικού προσώπου του Δήμου Σπάρτης, να της δημοσιοποιήσουν και να τις δουν και άλλοι πέραν των μαθητών μέσα στο σχολείο.
Έτσι, η προετοιμασία κάθε εκδήλωσης ήταν για εμάς άκρως ενδιαφέρουσα όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διασυλλογικό. Αξίζει πραγματικά να αναφέρουμε την εξαιρετική παρουσία και προσπάθεια των μελών του συλλόγου οι οποίοι αφιερώνουν με πολύ αγάπη και μεράκι χρόνο και ευχάριστη διάθεση να προετοιμάσουν κάθε πολιτιστική εκδήλωση που αναλαμβάνει ο σύλλογος, ώστε οι μαθητές, οι γονείς τους, οι επισκέπτες μας, να συναντηθούν με ευκαιρία ένα πανηγύρι επικοινωνίας. Επίσης, η δουλειά των ζωγράφων και εικαστικών μας: Βασιλικής Αντωνάκη, Άννα Τραγά, Έλλης Κονίδη, Μαρία Θεοδωρακάκου και Άννας Μαρίας Κορομβόκη σε κάθε Πασχαλινή και Χριστουγεννιάτικη & Φθινοπωρινή Γιορτή μας, των φοιτητών μας από όλες τις πόλεις της Ελλάδος και της ακούραστης Κατερίνας Καράμπαμπα, αρχηγού των Λυκοπούλων της Σπάρτης. Όταν έχουμε τέτοιους συνεργάτες δεν μπορούμε παρά να είσαι χαρούμενος στην προετοιμασία και στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Για εμάς οι προετοιμασία κάθε εκδήλωσης είναι πλέον δημιουργική και συνεργατική γιορτή… πραγματικά!
Οι Αποκριές είναι εδώ! Είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης. Είναι η τέλεια ευκαιρία για πλάκες, για τραγούδι, για χορό και για ξεφάντωμα. Ας βάλουμε όλοι μια μάσκα και να γυρίσουμε στα παιδικά μας χρόνια, τότε… που τα κάναμε όλα με φαντασία και ενθουσιασμό. Ας γυρίσουμε στα χρόνια της αθωότητας…του αυθορμητισμού και της καλής διάθεσης. Οι Αποκριές εξάλλου… λειτουργούν καταλυτικά στην ψυχολογία μας. Ας γίνουν οι μάσκες και οι στολές το τέλειο εργαλείο για μία δημιουργική εκτόνωση από την καθημερινότητά μας. Είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε το παιδί… που κρύβεται μέσα μας. Σε αυτήν την ευκαιρία έχουμε υποστηρικτές και παρακινητές εξαιρετικούς δημοτικούς λειτουργούς οι οποίοι αγρυπνούν για την δημόσια καλή διάθεσή μας. Έχουμε όλους τους λόγους να το κάνουμε. Είναι η ώρα να συνδιαλλαγούμε με τους άλλους, σε διαφορετικό επίπεδο από το συνηθισμένο. Ας κάνουμε τη μικρή επανάστασή μας αφήνοντας τον εαυτό μας ελεύθερο. Αυτό που μένει χαραγμένο στη μνήμη είναι τα συναισθήματα χαράς και έντονου ενθουσιασμού. Και αυτό είναι που μετράει.
Mascarata 2015
«Υπενθύμιση: Ονειρευτείτε»
Η ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ
«Belive in YOUrself», «Take At Least One: A Chance…», «Επαγγελματίας τραγουδιστής στο μπάνιο», «Η Μουσική αλλάζει τη διάθεση: 😦 + μουσική = 🙂 », «Μου αρέσει να ακούω Μουσική», «Διδάσκω δ’αει διδασκόμενος», «Η γνώση είναι δύναμη», «Ανέγνων Έγνων Κατέγνων». Από τις πιο εμπνευσμένες και αποκριάτικες παρελάσεις.
Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά προκαλεί η «φιλοσοφημένη» νεολαία της Σπάρτης. Συνθήματα γεμάτα πάθος και αγάπη για τη ζωή. Συνθήματα προτροπής για το καλύτερο. Υπενθυμίσεις ζωής και δημιουργικής παρακίνησης: Ξεκούρδιστα Πορτοκάλια του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, Το Αιγαίο του Εκπαιδευτηρίου Πολυχρονάκου, Τα δρακουλίνια της Σπάρτης, Οι Ανώνυμοι Έλληνες του Εκπαιδευτηρίου Σπάρτης, Οι αθλήτριες των Καρυάτιδων, Οι μαφιόζοι γκάνγκστερς των Προσκόπων και του Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης, Οι Ελεύθεροι του 5ου Δημοτικού Σπάρτης, η Ζούγκλα του Εμπορικού Συλλόγου και οι Πειρατές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με συμμετοχή του Ολυμπιακού Κέντρου σε συντονισμό με την άψογη για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, διοργάνωση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και των Απίστευτων Παρουσιαστών: Βίβιαν Ζουρντού και Ηλία Κρητικού στην κεντρική πλατεία και Ελπιδοφόρου Καλαματιανού στην Κων. Παλαιολόγου.
Ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης ευχαριστεί θερμά για την εθελοντική συμμετοχή τους και τις χορηγίες τους στη διακόσμηση των ομάδων: τον καλλιτεχνικό πολυχώρο Vasilangelo στην Πλ. Δούκα, τον κ. Δημήτρη Τζανέτο των σιδηροκατασκευών, την Υαλοτεχνική Παπαϊωάννου, το εκπαιδευτήριο Πολυχρονάκου και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Σπάρτης, το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης και τον Κοτσώβολο.
Οι γονείς και ιδιαίτερα τα παιδιά δηλώνουν με την παρουσία τους και τη χαρά τους ότι η παρέλαση για την Σπάρτη πρέπει να καθιερωθεί και να ενσωματωθεί ως βασική διοργάνωση για τους πολίτες του Δήμου Σπάρτης και για τους επισκέπτες του.
Μόνο πλεονεκτήματα έχει μία τέτοια διοργάνωση πολύ περισσότερο για όσους εκείνη την ημέρα δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη. Φέτος οι ομάδες, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε παρουσίασαν καταπληκτικά κουστούμια, έξυπνα συνθήματα, θετικό πνεύμα και απίστευτη συνεργασία. Συγχαρητήρια δε στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, του 5ου και του 7ου Δημοτικών Σχολείων Σπάρτης, τον προπονητή των «ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ» κ. Δημήτριο Χριστάκο και τα εκπαιδευτήρια: Εκπαιδευτικό Κέντρο Σπάρτης και Πολυχρονάκου και τους Προσκόπους της Σπάρτης, που συντόνισαν και στόλισαν μοναδικά τα group τους, δηλώνοντας την αστείρευτη διάθεση για ξεφάντωμα την περίοδο των εορτών.
Συγχαρητήρια και στις ακούραστες κ.κ. Ελένη Μεντή και Παναγιώτα Καφετζοπούλου του νομικού προσώπου πολιτισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για την εξαιρετική συνεργασία. Με ελάχιστα και πενιχρά μέσα μπορέσαμε και φέτος να έχουμε ένα κεφάτο αποτέλεσμα. Ευχόμαστε και του χρόνου υπό σκιάν και ζέστη να συμμετάσχουμε όλοι μαζί.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.