Ανακύκλωση Γυαλιού


Ανακύκλωση Γυαλιού

vetrazzo-countertops-color-palette

Στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, κάθε μέρα πετάμε ανέμελα στα σκουπίδια κάθε είδους αντικείμενα, από εφημερίδες και κονσερβοκούτια μέχρι πλαστικά δοχεία και μπουκάλια.  Εγκαταλείπουμε στην τύχη τους παλιά λάστιχα, μπαταρίες, ψυγεία ή ακόμη και αυτοκίνητα.  Όλος αυτός ο όγκος αφήνει τα σημάδια του στο φυσικό τοπίο της υπαίθρου.

Αυτά τα προϊόντα έχουν κατασκευαστεί από πολύτιμες α’ ύλες.  Η παραγωγή τους συνοδεύτηκε από την κατανάλωση δαπανηρών μορφών ενέργειας.  Πετώντας τα σπαταλάμε την α’ ύλη και την ενέργεια που περιέχουν.

 

18_0

Ένα προϊόν το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται επάπειρον είναι το γυαλί, το οποίο παρουσιάζει αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα και ορισμένες μοναδικές ιδιότητες.  Ο καθένας μπορεί πραγματικά να πάρει καινούριο γυαλί από το παλιό και να βοηθήσει έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το γυαλί έχει τη μοναδική διπλή ιδιότητα, εξαιρετικά χρήσιμη στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα μείωσης των απορριμμάτων: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και να ανακυκλωθεί –αν φθαρεί ή σπάσει- απεριόριστες φορές. Ουσιαστικά ο κάθε καταναλωτής θα μπορούσε να μηδενίσει τα απορρίμματα συσκευασίας από γυαλί γενικεύοντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των γυάλινων μπουκαλιών και βάζων.

riciclare-bottiglie-di-vetro-L-J_nVnr

Παρά το γεγονός ότι για τη συσκευασία πολλών προϊόντων τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πολλά άλλα υλικά, η ζήτηση του γυαλιού στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά. Σε αρκετές, όμως, ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες έχουν εύκολα συνηθίσει να επιστρέφουν τα άδεια γυάλινα μπουκάλια μπίρας ή εμφιαλωμένου νερού, πιθανώς επειδή έχουν μάθει να το κάνουν από πολύ παλιά. Η απόρριψη γυαλιού στους Χ.Υ.Τ.Α. των κρατών μελών της Ε.Ε. μειώθηκε, παρόλο που αυξήθηκε η παραγωγή απορριμμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διπλασιάστηκε η ποσότητα γυαλιού που ανακυκλώθηκε.

Η ανακύκλωση γυαλιού βοήθησε στην ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού τομέα και νέας τεχνολογίας. Η συλλογή, η μεταφορά και η επεξεργασία του γυαλιού που προορίζεται για ανακύκλωση δημιούργησαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

c1d2e__100-Simple-and-Spectacular-Ideas-on-How-to-Recycle-Old-Windows-homesthetics-decor-1

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 650.000 σημεία συλλογής γυαλιού σε δρόμους, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους των χωρών της Ε.Ε.  Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργούν περίπου 100 μονάδες που σχετίζονται με την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου γυαλιού.

Βέβαια, η χώρα μας είναι ακόμη πολύ πίσω στα θέματα επαναχρησιμοποίησης γυαλιού, ενώ η χρήση συσκευασίας μιας χρήσης είναι ανεξέλεγκτη, παρά το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνει η ποσότητα των σκουπιδιών μας. Καιρός να υπάρξει σύγκλιση της χώρας μας με τα δεδομένα της Ε.Ε. και στον τομέα της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, και φυσικά του γυαλιού. Και τα ελάχιστα προγράμματα αξιοποίησης του γυαλιού να πολλαπλασιαστούν με γρήγορο ρυθμό.

Μία χρήσιμη ιδιότητα του γυαλιού είναι η αδράνεια.  Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα μεταβάλλει τη χημική του σύσταση ή αντιδρά με άλλες ουσίες.  Έτσι τα γυάλινα δοχεία θεωρούνται ιδανικά για τη συσκευασία ποτών και τροφίμων: δεν επηρεάζονται από τα οξέα, ούτε απορροφούν στερεές ή υγρές ουσίες.  Δεν αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή του περιεχομένου τους.

VETRO3

Όταν το γυαλί φτάσει στο εκάστοτε τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξεκινάει το στάδιο: Ακατέργαστο υαλόθραυσμα.  Πρώτα γίνεται η διαλογή και το ζύγισμα, για να πληρωθεί ο προμηθευτής.  Μετά αποθηκεύονται τα διάφορα φορτία, αφού ταξινομηθούν κατά χρώμα.

Στο στάδιο του θρυμματισμού, το γυαλί ξεκινάει τη διαδρομή του πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς, που πάλλεται.  Μεγάλοι μαγνήτες τραβάνε από τα θραύσματα τα σιδηρούχα υλικά.  Προσμίξεις όπως πορσελάνη, τούβλα ή τσιμέντο απομακρύνονται με το χέρι από ειδικούς ελεγκτές.  Το γυαλί που έπεσε στο χώμα και συγκεντρώθηκε σε φορτηγά είναι χειρότερης ποιότητας γιατί μαζί του παρασύρουν συχνά και πέτρες ή λάσπη.

6365bc23840569bf718904ad6bb61b6c

Στη συνέχεια το γυαλί οδηγείται σε μία μηχανή θρυμματισμού.  Τα υαλοθραύσματα έχουν γίνει ψιλή σκόνη ή και μικρά κομμάτια μήκους το πολύ 5 cm.  Ταξινομούνται κατά χρώμα και αποθηκεύονται μέχρι να τα παραλάβει ο κατασκευαστής γυάλινων προϊόντων.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες το 90% του γυαλιού που περιέχεται στα τελικά προϊόντα, προέρχεται από ανακύκλωση.

Γυαλί παράθυρα και οι πόρτες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης της πόλης σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προορίζονται για την υγειονομική ταφή.

Όταν κάποιος αντικαθιστά τις παλιές πόρτες και τα γυάλινα παράθυρα, αφού διαχωριστούν από αυτά που είναι σε κακή κατάσταση θα πρέπει να τα τοποθετήσει στα οικιακά σκουπίδια του.

Εάν το γυαλί εξακολουθεί να είναι ανέπαφο και τα παράθυρα είναι σε καλή κατάσταση, δεν τα πετάει έξω. Μετά από μερικά τηλεφωνήματα θα είστε σε θέση να ανακυκλώσει τις παλιές πόρτες και παράθυρα ή ακόμα καλύτερα, τα πωλούν ως διασωθέν υλικό, οι κατά τόπους εταιρείες ανακύκλωσης γυαλιών.

ανακύκλωση πόρτας

Ανακύκλωση τζαμιών από πόρτες και παράθυρα

 Οδηγίες 

Βρείτε έναν οργανισμό ή εταιρεία που δέχεται παλιά παράθυρα και πόρτες με τη χρήση του τηλεφωνικού καταλόγου και του διαδικτύου.

  1. Επικοινωνήστε με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τοπικές εταιρείες.
  2. Μπορείτε να προσφέρετε τα υλικά σας σε οργανισμούς που τα χρειάζονται δωρίζοντας τα παράθυρα και τις πόρτες σε αυτούς.
  3. Παλιά παράθυρα σας μπορεί να γίνει μια βάση για τα έργα ζωγραφικής, ένα σύνολο για ένα παιχνίδι ή τα παράθυρα του νέου σπιτιού κάποιου.

ανακύκλωση πόρτας 1

ανακύκλωση παραθύρου

riciclo-creativo-recipienti-vetro-portafiori vacanziere 263333_471204306288547_1722413845_n DIY#1photo1 riciclo-creativo-recipienti-vetro-portacandele wine-bottle-tiki-torch_d8vpy_24702 vetrazzo DSC_2417 earth_ship1

Πηγές:http://el.wingwit.com/Systems/windows/225395.html#.VVBr8_ntlHw

http://schoolpress.sch.gr/9ogymkalamarias

Ανακυκλωμένο Γυαλί (Recycling Glass), Σειρά: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, Κείμενο: Judith Condon, Επιμέλεια: Ruth Taylor, έκδοση: Ερευνητές 1992

Εικόνες:

https://www.pinterest.com/jonterest/design/

http://www.hgtvdecor.net/home-design/100-straightforward-and-magnificent-tips-on-how-to-recycle-outdated-windows.html

http://www.dettochiaramente.it/riciclo-e-fai-da-te/31-riciclo-creativo/317-bottiglie-vetro-idee-riciclaggio-creativo

http://unmosaicodiidee.blogspot.gr/2011/09/mosaico-vetro.html

http://dev.amarilloverdeyazul.com/2011/09/envases-de-vidrio-reciclado-convertidos-en-elegantes-encimeras/

http://openanthcoop.ning.com/group/Homoreciclaris/forum/topics/as-sennett-said-new-job-recycling

http://www.galerieta.cz/

 

 

 

 

 

top

Advertisement